24 Şubat 2014 Pazartesi
TURNA YEMiŞi (CRANBERRY; ACI YEMiŞ) BAĞIŞIKLIK SiSTEMiNE DESTEK OLARAK SOĞUK ALGINLIĞI VE GRiP SEMPTOMLARINI MiNiMiZE EDiYOR
Kış mevsiminde olduğumuz bu günlerde doğal yoldan bağışıklığımızı arttırarak soğuk algınlığı ve grip semptomlarından olduğunca az etkilenmeye çalışmamız gereklidir.
Aralık 2013 de tamamlanan yeni bir klinik araştırma turna yemişinin bağışıklık sistemine destek olarak bu tip semptomları azalttığını belgelemiştir. Yalnız bu araştırmanın detaylarına girmeden öncelikle turna yemişi hakkında biraz bilgi vermek yerinde olacaktır.
İngilizce adı ‘Cranberry’ olan bu üzümsü meyvenin isminin tercümesinde bazı yanlışlıklar yapılarak ‘kızılcık, yaban mersini’ gibi aynı türe ait meyveler ile özdeşleştirildiği görülse de aslında cranberry, kızılcık ya da yaban mersini değildir. Vaccinium cinsine giren meyvelerde ismi “Crane = Turna ve Berry = Yemiş” den gelen turna yemişi ülkemizde Karadeniz bölgesinde üretilmeye çalışılmaktadır fakat acı olduğundan taze tüketimi pek tercih edilmemekte, parçalanıp, kurutulduktan sonra tatlandırılarak aktarlara ulaşmaktadır. Kırmızı renktedir ve tatlandırılmış olduğu için şeker hastalarının tüketimine uygun değildir.
Turna yemişi çok belirgin antioksidan aktivite gösteren organik asitler ile proantosiyanidin ve antosiyaninleri de kapsayan fitokimyasallar içermektedir. Nantz MP, et al. Nutr J. 2013;12:161 referansı ile yayımlanan yayımlanan randomize, çift-kör (araştırmaya veya deneye katılan denekler ile araştırmayı veya deneyi uygulayan kişilerin araştırmanın asıl amacından veya kimin kontrol, kimin deney grubunda bulunduğundan haberi olmadığı bir tür kontrollü araştırma ) ve plasebo kontrollü paralel araştırmada 10 hafta süre ile günlük 450 ml düşük kalorili turna yemişi içeceği kullanılmıştır. Araştırmacılar bağışıklık sistemi fonksiyonalitesi için önemli olan periferik kan mononükleer hücreleri hedeflemişledir ve deneklerin soğuk algınlığı ile grip semptomlarını raporlamaları istenmiştir.
10 hafta sonunda turna yemişi içeceği tüketen grupta gamma-delta T-hücrelerinin (patojenlere karşı ilk savunma hattı olan bağışıklık hücreleri) proliferasyon indeksinin 5 kat fazla olduğu gözlemlenmiştir. Hastalığa yakalanma oranında değişiklik kaydedilmemiş fakat semnptomlar oldukça azalmıştır. Araştırma sonucu olarak turna yemişi içeceğinin epitelyumda yer alan bu savunma hücrelerinin etkisini arttırdığı ve soğuk algınlığı / grip semptomlarını azalttığı açıklanmıştır.
Zindelikler Dileriz…
12 Şubat 2014 Çarşamba
EKLEM AĞRILARI iÇiN ISIRGANOTU ÇAYI
Isırganotunun eklem ağrılarını azaltıcı özelliği üzerine elde edilen yeni kanıtlar umut verici derecede artmaktadır. Enflamatuar sitokinleri düşürücü özellikte aktif içeriğe sahip olan ısırganotu TNF-α ve IL-1B gibi sitokinlerin hücreler arası mesajlaşmasının ve bağışıklık sistemi tepkisi olarak enflamasyona neden olmasının baskılanmasına destek olmaktadır. Ödem ve ağrının oluştuğu eklemleri örten sinovyal dokuya odaklı olarak TNF-α ve IL-1B yi aktive eden protein ısırganotu ile bir ölçüde engellenebilmektedir.
Isırganotundan etkili ve basit bir şekilde faydalanmak için çayını deneyebilirsiniz. Tazesini bulabilirseniz yaklaşık 3gr, kolaylıkla bulabileceğiniz kuru ısırganotundan ise 1 çay kaşığı kadarını bir fincan su içerisinde demlerken ısıttığınız suyu tam kaynatmadan kullanmanız ve demlenmesi için 5 – 10 dakika arası beklemeniz en faydalı sonucu verecektir. Isırganotunun tadını hafifletmek isterseniz tatlandırıcı olarak tarçın kullanmanız enflamasyon için de ek bir destek olacaktır.
Bildiğiniz gibi bitkisel çaylar kesinlikle tedavi amaçlı değildir, ilaç yerine kullanılamaz ve sadece keyifli bir destek olarak düşünülmelidir. Tüm eklem ağrılarınız konusunda gecikmeden bir doktor ile görüşmeniz önemli ve gereklidir.
Zindelikler Dileriz…
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)