28 Temmuz 2013 Pazar

SUSHi iÇiN BiR RAW DENiZ YOSUNU; NORi




NORI



Nori, kızılyosunlar familyasından “porphyra” adlı yenilebilir deniz otuna Japonlar tarafından verilmiş olan isimdir. ABD’ de oldukça popüler olan sushi’ yi sararak bir arada tuıtan malzeme olarak kullanılması bu denizotunun ABD’ deki pazar isminin diğer İngilizce konuşan diğer ülkelerdeki gibi “laver” değil “nori” olmasında en büyük etkendir.



Nori üretimi ve işlenmesi ileri bir tarım tarzıdır. Porphyra bitkileri deniz yüzeyindeki ağlarda 45 gün gibi kısa sürelerde büyür ve botlarla müdahale edilerek hasat yapılır. Okyanustan toplanan bu raw alg yaprakları japonların kağıt yapımında kullandıkları antik yöntemlere benzer şekilde preslenir ve kurutulur. Son ürün genelde kağıt inceliğinde, 18x20cm boyutlarında, 3 gram ağırlığında olur ve çok çabuk rutubet kapabileceğinden dolayı hava sırdırmaz ambalajlarda satılır.



Besleyici özellikler ile dolup taşan bu Japon algi büyük miktarlarda protein, lif, vitamin, mineral, antioksidan ve lignanlar içerir. Yağ, kolesterol ve şeker içermeyen bu düşük kalorili besin A vitamini, B1 vitamini (thiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niacin), B9 vitamini (folat), C vitamini, E vitamini, K vitamini, Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Fosfor, Çinko, Demir ve Kalsiyum da içermektedir. Yaklaşık 1/3 ünü protein, 1/3 ünü lif olarak düşünülebileceğiniz Nori’ nin “porphyra yezonsi” türü ise vegan olan kişilerde görülen B12 vitamini eksikliğine önemli bir kaynak olarak gösterilmektedir.



Ben, kişisel olarak Nori ile Şef Mehmet Ak’ ın hazırladığı kahvaltıda tanıştığımda raw food – çiğ beslenmede büyük bir ihtiyacı karşılayabileceğini farkettim. Şefin çiğ / vegan tarzı hazırladığı sushiler dışında içine yerleştirebileceğiniz her ürün ile bir lavaş gibi kullanarak dürüm yapabilmeniz, bir taban olarak kullanıp üzerine pizza yapabilmeniz ve hatta ekmek olarak kullanabilmeniz sayabileceklerimden sadece birkaç tanesi.



Ayrıntılı bilgi için myrawlifestyle@gmail.com adresimize mail atabilirsiniz.


Zindelikler Dileriz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder