NORI
Nori, kızılyosunlar familyasından “porphyra” adlı yenilebilir
deniz otuna Japonlar tarafından verilmiş olan isimdir. ABD’ de oldukça popüler
olan sushi’ yi sararak bir arada tuıtan malzeme olarak kullanılması bu
denizotunun ABD’ deki pazar isminin diğer İngilizce konuşan diğer ülkelerdeki
gibi “laver” değil “nori” olmasında en büyük etkendir.
Nori üretimi ve işlenmesi ileri bir tarım tarzıdır. Porphyra
bitkileri deniz yüzeyindeki ağlarda 45 gün gibi kısa sürelerde büyür ve
botlarla müdahale edilerek hasat yapılır. Okyanustan toplanan bu raw alg
yaprakları japonların kağıt yapımında kullandıkları antik yöntemlere benzer
şekilde preslenir ve kurutulur. Son ürün genelde kağıt inceliğinde, 18x20cm
boyutlarında, 3 gram ağırlığında olur ve çok çabuk rutubet kapabileceğinden
dolayı hava sırdırmaz ambalajlarda satılır.
Besleyici özellikler ile dolup taşan bu Japon algi büyük
miktarlarda protein, lif, vitamin, mineral, antioksidan ve lignanlar içerir.
Yağ, kolesterol ve şeker içermeyen bu düşük kalorili besin A vitamini, B1
vitamini (thiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niacin), B9 vitamini
(folat), C vitamini, E vitamini, K vitamini, Magnezyum, Potasyum, Sodyum,
Fosfor, Çinko, Demir ve Kalsiyum da içermektedir. Yaklaşık 1/3 ünü protein, 1/3
ünü lif olarak düşünülebileceğiniz Nori’ nin “porphyra yezonsi” türü ise vegan
olan kişilerde görülen B12 vitamini eksikliğine önemli bir kaynak olarak
gösterilmektedir.
Ben, kişisel olarak Nori ile Şef Mehmet Ak’ ın hazırladığı
kahvaltıda tanıştığımda raw food – çiğ beslenmede büyük bir ihtiyacı
karşılayabileceğini farkettim. Şefin çiğ / vegan tarzı hazırladığı sushiler
dışında içine yerleştirebileceğiniz her ürün ile bir lavaş gibi kullanarak
dürüm yapabilmeniz, bir taban olarak kullanıp üzerine pizza yapabilmeniz ve
hatta ekmek olarak kullanabilmeniz sayabileceklerimden sadece birkaç tanesi.
Ayrıntılı bilgi için myrawlifestyle@gmail.com adresimize
mail atabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder