11 Ağustos 2013 Pazar

SÜPER BESiN; SPIRULINA



SPIRULINA – iNANILMAZ ÖZELLiKLERiNE ŞAŞIRACAĞINIZ EŞSiZ SÜPER BESiN

Spirulina, %100 naturel, spiral şekilli, koyu yeşil-mavi renkli, tek hücreli cyanobacteria familyasına ait bir mikro tuzlu ortam algidir. Göl yüzeylerinde yetişir ve kullanımı Azteklerden öğrenilmiştir.

Spirulinanın en önemli besleyici özelliği olan proteinden başlamadan önce proteinin bazı ana hatlarını hatırlamamız faydalı olacaktır;

Proteinler, kas ve kemikler gibi dokularımızın yapı oluşumunda ve tamirinde büyük rol üstlenen amino asit zincirleridir. Bunun yanısıra proteinler ve aminoasitler, insülin yönetimi, bağışıklık sistemi yapılanması ve mineral nakliyesi gibi bazı diğer hayati fonksiyonları da üstlenirler. Proteinlerin içerdiği 22 değişik aminoasit içerisinde esansiyeller adı verilen 9 adedi vücut metabolizması tarafından üretilemezler ve besinlerden alınmaları gerekir.

Bir proteinin kalitesi içerdiği aminoasitlerin miktarına ve metabolizmanın ihtiyacını karşılayacak kombinasyona sahip olmasına bağlıdır. Spirulina, tüm esansiyel amino asitlere sahip olan bir tam proteindir ve hücre duvarında selüloz içermemesi nedeni ile çok çabuk sindirilip asimile edilebilme özelliği onun hayvansal proteinler gibi işlenerek sindirim sitemini meşgul etmesine gerek olmadan protein ihtiyacını anında karşılamasını sağlamaktadır. Bu nedenle spirulina vücutta dakikalar içinde şaşırtıcı enerjisini hissedebileceğiniz bir süper besindir.

Peki spirulina kabaca ne kadar proteine sahiptir? Spirulina % 65 bitkisel protein yüzdesi ile bir balık ya da bifteğin 4 katı proteine sahiptir. Bir smoothie yaparken içerisine katacağınız 3 kaşık spirulina 15 gr. protein verebilir ki bu 2 adet jumbo yumurta veya yarım tavuk göğüs etine eşittir. Spirulina proteinin sindirilebilme yüzdesi % 95’ e yakındır ve bu özellik kurutulmuş yumurtadan imal edilmiş besin takviyeleri ile aynı oranda bir kullanılabilme kapasitesi sağlamaktadır yani bir vegan için en güçlü proteindir.

Spirulina bizi başka nelerle şaşırtır?
* Antienflamatuar özelliklere sahip olan, kolesterolü düşüren ve kalp hastalıkları riskini azaltabilen esansiyel yağ asidi GLA (Gamma Linolenik Asit) içerir.
* Yüksek Omega 3 ile Omega 6 ve 9 kaynağıdır.
* Kandaki toksinlere karşı etkili Klorofil içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Biyolojik olarak kullanılabilecek yüksek konsantrasyonlu demir içeriği ile hamilelik ile anemi de kullanılır ve kabızlığa neden olmaz.
* Spirulinanın ORAC (Oksijen Radikal Absorbe Kapasitesi) yani antioksidan değeri 24,000 dir ve yaban mersininden 4 kat daha fazladır.
* Aynı miktarda sütten tam 26 kat daha fazla kalsiyuma sahip olması ile hamileler, yaşlılar ve çocuklar için eşsiz bir kaynaktır. Sütte bulunan laktik aside duyarlı kişilerde de kullanılabilir.
* Allerji ve alerjik reaksiyonlara karşı etkilidir.
* Fosfor içeriği ile dişlerde yeniden mineralizasyonu sağlar.
* Artan araştırmalar ile radyoaktif izotoplarla birleşebildiği ve radyoterapi ile radyasyona maruz kalmanın yan etkileriyle savaşabildiği kanıtlanmıştır.
* Ağır metaller ile birleşerek vücuttan atılabilmelerine yardımcı olur.
* Havuçtan 5 kat, ıspanaktan 40 kat fazla beta karoten içerir ve hücreleri korur.
* Prebiyotik özelliği ile gut bölgesinde yararlı bakteri oluşumunu destekler.
* A vitamini, B vitaminleri, E vitamini, K vitamini, mangan, bakır, çinko, potasyum, magnezyum ve sodyum içerir.
* Karaciğer ve böbreklere destek olur, detoksifikasyon sağlar.
* Egzersiz antrenmanı sürecinde yağ yakımını arttırır.

Daha sayılabilek pek çok yararlı özelliğe sahip olan spirulinanın güçlü tadına alışabilmek başlarda zor olabilir ve taze sıkılmış sebze ve/veya meyve suları ile karıştırılarak kullanılması önerilir. Bir kaşık (5 gram) ile başlanarak içecek başına 10 grama kadar güvenle çıkılabilir.

Yüksek ateşli hastalar, deniz ürünlerine/otlarına allerjisi olan kişiler ve hiperparatiroidi hastalarının tüketmemesi veya doktorlarına danışarak kullanmaları gerekmektedir. Detaylı bilgi ve sorularınız için myrawlifestyle@gmail.com adresimize mail ya da sayfamıza mesaj atabilirsiniz.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder