30 Ekim 2013 Çarşamba

BESiN TÜRLERi VE ALKALi / ASiT DEĞERLERi: BÖLÜM 1 – MEYVELER VE ÇiÇEK POLENLERi

BÖLÜM 1 – MEYVELER VE ÇiÇEK POLENLERi

Meyveler, bitkilerin üreme için gerekli tohumlarının bulunduğu yenilebilir bölümleridir. Kesinlikle besinler içerisindeki en büyüleyici tür olan meyvelerin asit ve alkali değerleri çok büyük değişiklikler gösterir. İçerdiği mineral dereceleri baz alınarak bir kısmı alkali, bir kısmı nötr ve bir kısmı da asidik olarak sınıflandırılırsa da hiçbir meyvenin asit değeri bir et, tahıl yada fıstık gurubu kadar yüksek değildir.

ALKALi MEYVELER

Bir çelişki oluşturacak şekilde bazı alkalik meyvelerin sitrik asit gibi kuvvetli asidik içeriğe sahip olduğu bilinse de aslında bu meyveler vücutta nötralize edilerek ortaya alkali mineraller çıkartırlar. Alkali meyvelere örnek gösterebileceklerimiz olarak;
Keçiboynuzu, zeytin, incir, papaya, ananas, rambutan, greyfurt, limon, lime, portakal, mandalina, üzüm (çekirdekleri ile), kiraz, vişne, nar, böğürtlen, çitlembik, ahududu, frenkinciri, kızılcık, kivi, bamya ve acı şili’ yi sayabiliriz.

NÖTR MEYVELER

Kavun, karpuz, elmalar, dolmalık biber, salatalık, domates, mango, çilek, yaban mersini, şeftali, kayısı, nektarin, guava, balkabağı ve noni bu gruba dahil olanlardan bazılarıdır.

HAFiFÇE ASiDiK MEYVELER

Muz, avokado, hurma, üzüm (çekirdeksiz), kuru meyveler, dut, erik ve şerimoya sayılabileceğimiz bazı asidik meyve türleridir.

ÇiÇEK POLENLERi

Çiçeklerden gelen besinlerin üstün besleyici özellikleri buılunmaktadır ve salatalar üzerinde mükemmel sonuçlar verirler. Örneğin çiçek polenleri içerdiği iz mineral ve ultra yüksek kaliteli protein ile taze tüketildiğinde bir süper besindir. Genellikle sağlık ürünleri satan mağazalardan temin ettiğimiz polenlerin çabuk bozulma ihtimali yüksek olduğundan tüketilmeden önce bir bardak suya atılarak tazeliğinin test edilmesi önemlidir. Eğer bir bardak suya atılan polen örnekleri su içerisine batar ise taze, eğer su üzerinde yüzüyor ise bayat kabul edilir.

Devam edecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder