30 Ekim 2013 Çarşamba

SEBZELERDEN GELEN PROTEiN



Protein; vücut dokularının oluşumu, korunması ve yenilenmesi için gerekli temel taşlardan biridir. Vücudumuzdaki organlar, kaslar, bağışıklık sistemimiz ve bütün biyolojik fonksiyonlarımız proteine ihtiyaç duyarlar. Protein vücudun hemoglobin üretimini ve oksijenin her noktaya taşınmasını sağlar.

Proteini sebzelerden elde etmek düşük yağ, yüksek lif ve birçok mikrobesleyici içerdiklerinden dolayı avantajlıdır. Sebzelerden gelen protein kolesterol içermez ve hayvansal protein veya mandıra ürünlerine göre daha az kalori içeriği ile kilo korumasına da yardımcı olur. B12 vitamini ise sadece hayvansal yağlarda bulunduğundan vejeteryan/çiğ beslenme stilini benimseyenlerin B12 takviyesi alması tavsiye edilir.

Bazı protein zengini sebzeler ve içerikleri;
Bakliyat Filizleri (Çimi);
Bakliyat filizlerinde yüksek oranda protein bulunur. 100 gr kadar soya fasülyesi filizinden 4.5 gr., mercimek filizinden ise 10 gr protein elde edilebilir.

Kurutulmuş Domates;
Protein kaynağı olarak domates kullanmak istiyorsanız taze domates yerine güneşte kurutulmuş olanlarını tercih etmeniz gerekir. 100 gr. kurutulmuş domates 4 gr. protein verir ve aynı zamanda C, A vitaminleri, demir ve kalsiyum zenginidir.

Ispanak;
100 gr. taze ıspanakta yaklaşık 1 gr. protein olduğu halde eğer canlı enzimleri ölmeyecek şekilde 41⁰C altında ısıtarak içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlarsanız proteini 3 gr. a çıkartabilirsiniz. Demir, kalsiyum ve A vitamini desteği de bulunmaktadır.

Brüksel Lahanası;
1 brüksel lahanasında (21 gr) yaklaşık 1 gr. protein bulunur (100 gr. da 5 gr). C, A vitaminleri, lif ve demir açısından da zengindir.
Pazı ve Karalahana;
100 gr. da 2 – 3 gr arası protein içerirler. Vitamin, meneral ve lif deposudurlar.

Enginar;
1 adet (100-128 gr) enginarda 3 gr. protein bulunur. Aynı zamanda günlük lif ihtiyacınızın %20 sini de karşılayan bu vitaminli sebzeyi menünüzde eksik etmemenizi tavsiye ederiz.

Brokoli;
C ve A vitamini kaynağı olan brokolinin 100 gr. ın da eğer canlı enzimleri ölmeyecek şekilde 41⁰C altında ısıtılırsa ortalama 2 gr. protein bulunur. 


Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder