30 Ekim 2013 Çarşamba

HANGi YiYECEKLER YÜKSEK BESiN DEĞERiNE SAHiPTiR?



Yüksek besin değeri olan yiyecekler güçlü bir sağlık kaynağıdır. Sadece vitamin ve mineraller değil aynı zamanda da antioksidan ve fitokimyasallar içeren özelliklere sahip bu “Süper Besinler” optimal sağlık ve uzun yaşamın sırrıdır.

Modern yaşamın düşük besleyici değerlere sahip olan yiyecekleri toplumun yüksek kilolu olmasında ve hastalıkların oluşmasındaki en büyük faktörlerden biri olmuş ve medikal harcamalar kontrol dışına çıkmaya başlamıştır.

“Eat Right America – Doğru Ye Amerika” projesi araştırmacılarından Dr. Joel Fuhrman tarafından oluşturulan ve yiyeceklerdeki gerçek besin değerini gösteren ANDI (Aggregate Nutrient Density Index – Kümelenmiş Besin Yoğunluğu Endeksi) skor tablosu besinlerin vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasal kompozisyon açısından değerlerinin nümerik ölçümünü belirtmektedir.

ANDI skorlamasında besinlerin aşağıdaki özellikleri dikkate alınmıştır;
* Kalsiyum & Magnezyum
* Karotenoidler (beta karoten, alfa karoten, lutein ve zeaksantin)
* Likopen
* Çözünebilen ve çözünmeyen lifler
* B vitaminleri & Folat
* Demir
* Çinko & Selenyum
* C vitamini
* E vitamini (tokoferol, tokotrienol)
* ORAC skoru (antioksidan güç)

ANDI skorlaması 1,000 den 1 e kadar derecelendirilmekte olup en üst besleyicilik 1,000 olarak belirlenmiştir. Skorlama yapılırken yiyeceklerin yağ içeriği dikkate alınmamıştır.

İyi bir sağlığın belirlenmesinde önemli bir faktör olan bu tabloyu sizlere ekte sunuyor, Zindelikler diliyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder