30 Ekim 2013 Çarşamba

RAW VE SAĞLIKLI BiR SMOOTHIE ?



Hayatınızın bir noktasında mutlaka sağlıklı olduğuna inandığınız bir smoothie içmişsinizdir. Evet, smoothie’ ler içeriklerinde bulunan taze meyvelerin antioksidan özellikleri gibi sağlıklı değerler içerirler ve kolay yapılabilirler fakat ne kadar sağlıklı olduklarına yakından bir göz atmak gerekirse durum biraz farklı olabilir.

Öncelikle yüksek şeker içeren besinlerin kan şekerinde ani bir değişim yaratarak kanser ve metabolik sendrom gibi hastalıkların riskini yükselttiğini hatırlamamız gerekir. Smoothie’ ler aynı miktarda bir gazlı içecek 69 gr. şeker içerirken, 133 gr. şeker içerecek şekilde hazırlanmış olabilirler, özellikle de içlerinde karpuz, ananas ve mango bulunuyorsa. Çilek, yaban mersini ve ahududular ise kan şekeri üzerinde ani bir oynamaya sebep olmazlar. Eğer bir restaurant da sipariş veriyorsanız smoothie’ nizin içerisine ilave şeker, şurup ve sorbe konulmadığından emin olunuz.

Bir smoothie düşündüğünüzden daha fazla kalori içermektedir. Kalorisi 250 – 590 arasında değişen smoothie’ yi bir servis vanilyalı dondurmanın 145 kalori olması ile kıyaslayabilirsiniz. Peki daha sağlıklı bir smoothie nasıl yapılabilir?

* Birçok smoothie baz olarak muz ya da elma suyu kullanır. Evinizde hazırlayacağınız raw badem sütü ise 40 kaloriden fazla vermez.
* Sebzeler meyvelerden daha az şeker içerirler. Ispanak ve pazı gibi sebzeler sebze tadı vermeden tatlandırabilecekken naturel şeker içeren havuçlara yönelmeye çalışmak en doğru seçenek olabilir.
* Protein karbonhidrat yerken oluşan şeker yükselmesini baskılayabilmekte ve açlık hissinizi durduran hormonların salgılanmasını tetiklemektedir. Spiriluna, kenevir ve sebze proteinleri raw smoothie’ niz için eşsizdir.
* Chia seeds ve keten tohumu lif katkısı için çok uygundur. Lif hem şeker sindirimini yavaşlatır, hem de size tokluk verir.
* Yağ’ da şeker yükselmesine bir blokaj sağlar fakat sağlıklı bir yağ katkısı ve kıvam için avokado kullanmak en doğrusudur. Keten tohumu yağıda bir opsiyon olabilir.

Sağlıklı ve Raw bir Smoothie Tarifi

150 gr. Çilek ( veya 75 gr. Çilek + 75 gr. Yaban Mersini)
½ Avokado
1 kaşık Kenevir Tohumu
1 avuç Ispanak
325 ml Badem Sütü

Smoothie kıvamına gelene kadar blenderdan geçirin ve Afiyet Olsun...
Zindelikler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder