30 Ekim 2013 Çarşamba

GENETiĞi DEĞiŞTiRiLMiŞ ORGANiZMALAR (GDO) HAKKINDA BiLMEDiKLERiMiZ



GDO, bir organizmanın DNA’sının bir diğerine doğal olmayan bir yöntemle yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede kimya endüstrisi sessizce yediklerimizin kontrolünü ele almış bulunmakta, etiketlerde gösterilmeyen içerikler kullanılmakta ve özellikle gösterilmemesi için harcamalar yapılmaktadır. Kısaca özetlememiz gerekirse;

1. GDO her yerdedir. Mısır, soya, pamuk (yağı için), kanola ve şeker pancarı genetik olarak modifiye edilip içerisinde böcek ve zararlı bitki zehiri bulundurması ya da zararlı otlara karşı kullanılan kimysallara karşı dayanıklı olup yaşaması sağlanmaktadır.

2. İşlenmiş tüm gıdalarda bulunabilen bu ürünleri etiketlenmedikleri için farketmeniz çok zor olabilmektedir. Bazı ülkeler içerisinde GDO bulunan ürünlerin etiketlerde gösterilmesi konusunda adım atmış olsa da henüz bu uygulama dünya geneline yayılmamıştır ve üreticiler tarafından belirtilmemeye çalışılmaktadır.

3. GDO'lu ürünlerin sağlığa zararları hiçbir zaman uzun süreli olarak test edilmemiştir. Araştırmaların çoğu tohumları üreten aynı firmalar tarafından yapılmakta olup yakın zamanlı araştırma sonuçları allerji ve organ hasarı olasılıklarını göstermiştir. Bulunduğumuz noktada ne kadar zararlı olup olmadıklarını bilmemiz zordur çünkü yeterli uzunlukta bir süre geçmemiştir.

4. Tabağınızdaki yiyecekleri küresel olarak yayılmış sadece üç kimya firması kontrol etmektedir. Bu üç firma tohum pazarının ve kimyasalların % 53’ ünü kontrol etmektedir.

5. GDO teknolojisi doğaya karşı gelememektedir. Geniş çaplı kimyasal ve GDO üretimi sonucu günümüzde bağışıklık kazanmış ve mutasyona uğramış 500 türden fazla böcek bulunmaktadır. Haşereler yaşamlarını sürdürmek için mutasyon geçirdikçe yeni kimyasallar üretilmeye çalışılmakta ve döngü korkunçlaşmaktadır.

Tavsiyemiz; Lütfen %100 organik sertifikalı ürün kullanınız. Sağlığınız yanında sizi kontrol etmeye çalışan gıda endüstrisine karşı bir bilinçlenme olması bile bir başlangıç sebebi sayılabilir.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder