30 Ekim 2013 Çarşamba

VEJETERYAN BESLENME STiLi ÖLÜM RiSKiNiZi %32 DÜŞÜREBiLiR, HAYATINIZA 9,5 YIL KATABiLiR;

 
VEJETERYAN BESLENME STiLi ÖLÜM RiSKiNiZi %32 DÜŞÜREBiLiR, HAYATINIZA 9,5 YIL KATABiLiR;
Prevent Disease; 4 Nisan 2013, Perşembe

İki geniş çaplı araştırmaya göre vejeteryan beslenme stili uygulayanlarda kalp hastalıklarına bağlı tedavi ve ölüm riskinin daha düşük olduğu belgelenmiştir.

45.000 gönüllünün katıldığı ve %34 ünün vejeteryan olduğu araştırmada vejeteryan beslenme stilini uygulayan kişilerin et ve balık tercih edenlere göre çok daha sağlıklı kalplere sahip olduğu, bunun nedeninin vejeteryan beslenmeye bağlı düşük tansiyon ve düzgün kolesterol seviyeleri olduğu Oxford Üniversitesi, Kanser Epidemiyoloji Bölümü Yard. Direktörü Prof. Tim Key tarafından açıklanmıştır. İngiliz ve İskoç gönüllülerin izlendiği 11.6 yıllık süreçte kalp hastalıklarına bağlı 1.066 hastane başvurusu ve 169 ölüm kaydedilmiştir. Araştırmada yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, sigara, alkol, sosyal çevre ve eğitim gibi faktörler titizlikle ayrıştırılmış ve vejeteryanlar lehine %32 oranında risk düşüşü açıklanmıştır.

İkinci araştırma A.B.D. Loma Linda Üniversitesinde yapılmış ve erkek katılımcılardan vejeteryan beslenme stilini tercih edenlerin et ürünleri tercih edenlere göre 9.5 yıl, kadınların ise 6.1 yıl daha fazla yaşadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Amerika ve Kanada vatandaşlarından 96.000 kişiyi kapasayan araştırmanın verileri “Academy of Nutrition and Dietetics' 2012 Food & Nutrition Conference & Expo” da açıklanmış ve araştırmacı Gary Fraser vejeteryan beslenme stilindeki kişilerin et tüketicilerine oranla ortalama 13 kg daha hafif olduğunu da belgelemiştir.

“American Journal of Clinical Nutrition” da açıklanan verilerin yazarı “Cancer Epidemiology Unit, University of Oxford” dan Dr Francesca Crowe düşük yağ oranlarına sahip vejeteryan diyetinin kan basıncı, kolesterol ve insülin direncine olan olumlu etkilerin kalp ve diyabet hastalıkları risklerini azalttığını belirtmiştir.
Özelikle kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri içerdikleri heme-demir, satüre yağ, sodyum, nitrit ve diğer kanserojenler nedeni ile obezite, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar ve bazı kanser türlerinin oluşum riskini arttırmaktadırlar.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder