30 Ekim 2013 Çarşamba

BESiN TÜRLERi VE ALKALi / ASiT DEĞERLERi: BÖLÜM 3 – MANDIRA ÜRÜNLERi VE YUMURTALAR



BÖLÜM 3 – MANDIRA ÜRÜNLERi VE YUMURTALAR

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERi

İneklerden elde edilen süt ve süt ürünleri aslında alkali özelliklerdedir, yalnız “eğer” sindirilebilinirlerse. Bu önemli bir “eğer” dir çünkü çoğu insanın inek sütü ve ürünlerini sindirebilecek enzimleri bulunmamaktadır.Oysa kalın yapıdaki inek sütünü parçalayabilmek ve minerallerine ayırma işlemi yeterli enzimler bulunmadan gerçekleşememektedir.

İnek ürünleri, özellikle pastörize olanlar, yapışkan özellikli ve mukus yapıcıdırlar. Pastörizasyon ayrıca yararlı probiyotik kültürleri yani yararlı bakterileri de yok etmektedir.

Yoğurt pastörize edildikten sonra kültürlendiğinden bir kısım probiyotikleri içerse de aslında en kaliteli kültürler hiç pastörize edilmemiş olan kefirde bulunurlar.

78.000 kadını kapsayan 12 yıl süreli bir Harvard çalışması inek sütü tüketen kadınların çok daha fazla osteoporoz ve kırılgan kemik sorunları ile karşı karşıya kaldığını belgelemiştir. (Bkz; “Milk, Dietary Calcium, and Bone Fractures in Women: A 12-year Prospective Study” by The American Journal of Public Health) En yoğun inek sütü tüketen ülkeler olan Birleşik Devletler, Kanada ve Finlandiya’ da en yüksek osteoporoz oranları belirlenmiş ve “Diet for A New America” ve “The Food Revolution” gibi yayınlar ile halk uyarılmaya çalışılmıştır.

Pastörize edilmemiş keçi sütü, keçi peyniri ve keçi kefiri en doğru mandıra ürünü seçimleridir. Yüksek alkali mineral içermesi ve kolay sindirilebilmesinin yanında keçi sütü kompozisyon olarak insan sütüne en yakın üründür.

YUMURTALAR

Yumurtalar çiğ iken akları güçlü enzim inhibitörleri içerirler. Bunun anlamı sindirilebilmeleri için pankreastan iç enzim kullanmaları gerektiğidir. Pişirildiklerinde ise bu inhibitörler yok olmaktadır. Çiğ yumurta sarısı ise pişirildiğinde yok olan yüksek besleyici özellikte lesitin içermektedir. Yumurtalar her şekilde asidize edici özelliktedirler.

Devam edecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder