30 Ekim 2013 Çarşamba

STEVIA VE FAYDALARI



Stevia, Kuzey Amerika’ dan Güney Amerika’ ya Batı bölgeleri boyunca uzanan bir bitkidir. Stevia türlerinden genel adı ile tatlıyaprak, şekeryaprağı yada kısaca Stevia diye bilinen Rebaudiana sadece yaprakları için yetiştirilmektedir.

Şekere alternatif bir tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia şeker göre daha yavaş bir tat girişi yaptığı halde daha uzun süreli olarak damakta kalmaktadır. Yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında ise bazı ekstratları meyankökü benzeri bir tad bırakabilmektedir.

2009 yılında birçok araştırmaların ve Tayland Mahidol Üniversitesinin son araştırmalarının toplu sonuçlarına göre Stevia’ nın sağlığa yararları aşağıdaki şekilde açıklanmıştır;

* En büyük yararı olarak tatlılık verdiği halde kan şekeri / glikoz seviyesini yükseltmemekte ve tam tersine aktif olarak düşürmektedir.
* Tip 2 diyabet hastalarında günde 1000 mg Stevioside yemeklerden sonra kan şekeri / glikoz artışını % 18 oranında engellemektedir.
* Kan basıncını (tansiyonu) düşürmektedir.
* Antienflamatuar, anti-tümör, antidiyareik ve immünomodülatör etkileri bulunduğu gözlemlenmiştir.

Tatlı Günler ve Zindelikler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder