30 Ekim 2013 Çarşamba

GLUTEN VE KiLO iLiŞKiSi



Ocak 2013 “Journal of Nutritional Biochemistry” de yayınlanan bir araştırma gluten ve kilo alımı-bel yağlanması arasındaki ilişkiyi tekrar göz önüne sermiştir.

Gluten ve obezite arasındaki ilişkinin test edildiği klinik deneyde diyabet ve kalp hastalıkları riskini arttıran obezite ile metabolik sendromlara sebep olan biyolojik markerlerin araştırılması amacı ile iki grup fare üzerinde çalışılmıştır.


Her iki grup da aynı kaloriye sahip yüksek yağ içerikli diyet ile beslenmiş; 1. grup tamamen glutensiz beslenirken 2. grupta % 4.5 oranında gluten içeren besinler kullanılmıştır.
Araştırma sonuçlarında buğday ve kalorinin kilo alımı ile ilgisinin glutene göre daha az olduğu, neden olarak ta gluten proteinlerinin endokrin / eksokrin işleyişini bozarak ve direkt olarak gen ekspresyonuna müdahale ederek metabolizmayı kilo alımına yönlendirdiği bulunmuştur.
Araştırmacı Sayer Ji, aynı kalori ve yağ oranları ile beslenildiği halde sadece glutenli beslenen farelerin kilo aldığını belirtmiştir.

NEDENLERDEN EN öNEMLiSi BUĞDAY; HALA AYNI BUĞDAYMI?
50 yıl önce bir buğdayda % 5 oranında gluten bulunurken günümüzde bu oran % 50 ye kadar çıkabilmektedir.


İşlenmiş gıda endüstrisinin üretim verimliliği, pişirme/kabartma hızı, daha esnek kullanıma yönelik protein ihtiyacı gibi sorunları tarım değişiklikliklerinin teşviki ile glutenin 10 kat artışına neden olmuştur. Sonuç ise çok kısa sürelerde üretilebilen fakat sağlıksız gıdalarla dolu bir dünya olmuştur. Özellikle buğdaya dikkat !


Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder