30 Ekim 2013 Çarşamba

MiNERALLERiN ALKALi / ASiDiK DENGEYE ETKiLERi ve DENGELi BESLENME - BÖLÜM 2 -



Resimde bir “Asit / Alkali” tablosu görmektesiniz. Bu tablo aslında bir “ilkel bilgi” tablosudur çünkü ilk insanlar bu tabloda bulunan dengeye göre yaşamışlardır.

Eğer bir asidize edici besin yenilirse (örneğin; çekirdekler gibi) ardından dengeyi korumak için alkalize edici bir besin takviyesi (örneğin; yeşil yapraklı sebzeler) gerekmektedir. Yemekte tercih edilen bir pilavın yanında yeşil bir salata sindirim sisteminin verimini arttırır ve asit/alkali dengesini korur. Bu tablo ile günümüzün beslenme stilinin neden asidize edici olduğunu da kolayca anlayabiliriz. Modern hayatta tercih ettiğimiz yiyecekler genellikle kök bitkiler, taneler ve hayvansal kaslardır. Örneğin bir burgerde ekmek buğday tanesinden, eti kaslardan, yanında verilen kızartma ise kök patatesten yapılır. Standart bir kurufasülye – pilav ikiliside asidize edici tane ve tohumlardan başka birşey değildir.

Bu dengenin farkındalığına vardığınızda beslenme stilimizdeki yeşil yapraklıların eksikliğinin de farkına varabiliriz. Tabiki bu yeşil yapraklı çoğunluğun kolayca tercih ettiği ve yetersiz mineralli topraklardan gelmiş ticari bir aysberg de olmamalıdır. Asidik metabolizmayı dengeye getirmek için günde en az 2 adet ORGANiK yeşil salata veya 1 salata + 1 yeşil sebze suyu tercih etmek gereklidir.

Asidize olmanın kesin işaretlerinden biri de kahve, alkol, sigara v.b. bağımlılıklarımızdır. Bu tip ürünler alkoloidler adı verilen alkali uyarıcılar içererek bir süreliğine alkali hissini simüle ederler. Asidik olan bir kişi bu hisden geçici bir mutluluk duyabilir fakat sonrası esansiyel minerallerimizin tükenmesi, böbreküstü bezlerimizin boşalması, cildimizin, ciğerlerimizin ve diğer organlarımızın irite olarak kalınlaşması şeklinde bize geri döner. Asit/Alkali dengesinin korunduğu bünyelerde ise bu tip bağımlılık yapan ürünler artık sizi kısa süreli etkilememeye başlarlar ve bırakmanız oldukça kolaylaşır.

Sonuç; Unutmayın her bağımlılıkta mutlaka duygusal, ruhsal veya fiziksel zorluklar bulunur. Bir bölümü klorofil zengini de olan yeşil yapraklı çiğ sebzeler size ihtiyacınız olan tüm hayati alkalikliği ve bağımlı metabolizmanızı değiştirmeniz için gerekli ilk adımları sağlar.

Zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder